Verbatim wprowadza na rynek przyjazny dla środowiska filament DURABIO

Verbatim wprowadza na rynek przyjazny dla środowiska filament DURABIO

Verbatim, japoński producent filamentu, należący do Mitsubishi Chemical Group, wprowadza na rynek nowy, przyjazny dla środowiska materiał o nazwie DURABIO.

Filament DURABIO składa się z poliwęglanu (PC) i polimetakrylanu (PMMA). Ma wysokie właściwości mechaniczne, jest odporny na wysoką temperaturę, zarysowania i ścieranie. Ponadto – jak twierdzi producent – cechuje go wysoka przepuszczalność światła i odporność na promieniowanie UV.

Zobacz także: Prusa Research z własną marką filamentu zwanego Prusament

Verbatim wprowadza na rynek przyjazny dla środowiska filament DURABIO FDM FFF filament filamenty 2

zaprojektujemy szkolenie z druku 3d dla twojej firmy

Zobacz także: Amazon wprowadza własną markę filamentów AmazonBasics

Początkowo Mitsubishi Chemical opracował DURABIO jako substytut szkła. Biotechniczne tworzywo sztuczne jest wolne od BPA, a jego główny monomer oparty jest na źródle odnawialnym, tj. izosorbid pochodzący z powszechnie stosowanego surowca sorbitolowego. Przyjazne środowisku właściwości DURABIO spowodowały jego dobre przyjęcie w sektorze motoryzacyjnym i telefonii komórkowej do produkcji m.in. ekranów dotykowych, konsol czy zewnętrznych kratek chłodnicy.

Verbatim wprowadza na rynek przyjazny dla środowiska filament DURABIO FDM FFF filament filamenty

Mitsubishi Chemical dodaje: „DURABIO jest zaprojektowany szczególnie do zastosowań wymagających wyjątkowej, trwałej przejrzystości i wyglądu z odpornością na zarysowania i uderzenia oraz chemiczną obojętnością.” Filament będzie dostępny w wersji transparentnej i na wysoki połysk, w kolorze czarnym „piano black” i białym „piano white”. Przesyłki masowe DURABIO będą realizowane już od stycznia 2019 r.

 

Źródło: 3dprintingindustry.com; verbatim.com

 

 



Nowymi technologiami interesuje się od kilku lat. W Rabbit Form zajmuje się m.in. działaniami z obszaru PR. Prywatnie jest także entuzjastką muzyki, kultury włoskiej, sztuki kulinarnej, jazdy na nartach i snowboardzie.