Te biodegradowalne kubki HyO z tykwy są szansą na zmniejszenie odpadów

Te biodegradowalne kubki HyO z tykwy są szansą na zmniejszenie odpadów

Jun Aizaki, założyciel nowojorskiego studia projektowego Crème Design i jego zespół stworzyli HyO – całkowicie ekologiczny, biodegradowalny kubek z tykwy wyhodowanej w formie drukowanej 3D, aby uzyskać funkcjonalny kształt.

HyO (wymawiane hi-o) jest pochodną japońskiego słowa hyotan, co oznacza tykwę. Gurdy (naczynia na wodę, zrobione z wydrążonej tykwy) przez wieki były używane przez przodków jako pojemniki i kubki. Tykwy są szybko rosnącymi roślinami dyniowatymi, które przynoszą owoce każdego sezonu. Po wysuszeniu, tykwy rozwijają mocną zewnętrzną skórę, a ich włókniste wnętrze staje się wodoszczelne. Crème zaadaptował tę wielowiekową metodę i stworzył własne kompostowalne naczynia, wykorzystując nowoczesną technologię druku 3D do tworzenia form o dowolnym kształcie i rozmiarze. W końcu opracowali zestaw kubków, które naśladują formę klasycznego, szklanego kubka.

Zobacz także: GROWLAY, biodegradowalny filament do domowej uprawy roślin

Te biodegradowalne kubki HyO z tykwy są szansą na zmniejszenie odpadów 2 Te biodegradowalne kubki HyO z tykwy są szansą na zmniejszenie odpadów 1

Biodegradowalne HyO mogą być produkowane na masową skalę i służyć jako zrównoważona alternatywa dla 250 miliardów jednorazowych kubków, używanych w Starbucks czy McDonald’s, które zużywa się rocznie. Mogą znacznie pomóc w zmniejszeniu odpadów. Początkowo hodowano je na zewnątrz, ale było wiele przeszkód, takich jak pogoda, zwierzęta domowe, nadmierna wilgotność czy powódź. Uprawia się je obecnie w laboratorium kontenerowym. Kolejnym krokiem dla Crème jest hodowanie ich w krytym laboratorium.

Zobacz także: Hydrophytes – interaktywne, futurystyczne rośliny wodne 4D [VIDEO]

Te biodegradowalne kubki HyO z tykwy są szansą na zmniejszenie odpadów 3 Te biodegradowalne kubki HyO z tykwy są szansą na zmniejszenie odpadów

„Możemy hodować tykwy w konfigurowalne funkcjonalne kształty, takie jak np. kubki, które można kompostować, zamiast wypełniać wysypiska śmieci (…)” – napisało na blogu studio.

Jedyną wadą kubka z tykwy jest to, że owoce wymagają ok. 100 dni, by dojrzeć. Crème pracuje nad optymalizacją procesu, aby zwiększyć skalę produkcji. „Podobnie jak wszystkie nowe projekty, zaczynamy od małych kroków i mamy nadzieję, że zwiększymy ich ilość i obniżymy cenę, dzięki czemu kubek może stać się prawdziwym wyzwaniem dla przemysłu odpadów plastikowych” – powiedzieli przedstawiciele Crème Design.

 

 

Źródło: 3ders.org

 

 



Nowymi technologiami interesuje się od kilku lat. W Rabbit Form zajmuje się m.in. działaniami z obszaru PR. Prywatnie jest także entuzjastką muzyki, kultury włoskiej, sztuki kulinarnej, jazdy na nartach i snowboardzie.