Campden BRI rozpoczął badania, które mają na celu ocenę w jaki sposób druk 3D może przynieść korzyści przemysłowi spożywczemu. Naukowcy chcą dokonać niezależnej oceny możliwości i ograniczeń technologii druku 3D, poprzez praktyczne próby na szerokiej gamie produktów spożywczych.
Druk 3D żywności jest szybko rozwijającą się technologią i urządzenia, które można stosować do różnych rodzajów produktów spożywczych stają się coraz bardziej dostępne. Potrawy typu pasty oraz te na bazie czekolady czy ciasta, mogą być formowane w dowolne kształty i struktury przy użyciu właśnie technologii druku 3D. Kierownik zespołu, naukowiec, Gael Delamare, powiedział: „W ostatnich latach poczyniono znaczne postępy w dziedzinie druku 3D, co miało ogromny wpływ na wiele branż. Jednak zastosowanie technologii w sektorze spożywczym nie jest takie proste”. Celem badania zatem jest obiektywna i niezależna ocena możliwości i ograniczeń technologii druku 3D poprzez praktyczne próby na szerokiej gamie produktów spożywczych.
Zobacz także: Szwedzkie gminy planują serwować żywność drukowaną 3D w domach opieki dla osób starszych
„Istnieje wiele czynników, które należy wziąć pod uwagę, takich jak okres przydatności do spożycia, zanieczyszczenie mikrobiologiczne, temperatura druku, tekstury, reologia i ostatecznie, czy poszczególne artykuły spożywcze nadają się w ogóle do druku. Wszystkie te kwestie muszą zostać rozwiązane, aby spełnić oczekiwania konsumenta (…)”
Zobacz także: Włoski badacz, Giuseppe Scionti, opracowuje wegetariańską żywność drukowaną 3D
Zespół naukowców „bierze pod lupę” także personalizację żywności, opartą na indywidualnych potrzebach i wskazaniach, takich jak np. wzbogacanie żywności w witaminę D, wapń czy białko dla osób starszych. Można również spersonalizować żywność pod kątem specyficznych niedoborów, w tym braku niezbędnych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego.
Źródło: 3ders.org