Wraz ze wzrostem spożycia mięsa, wzrastają też wysiłki badaczy, tworzących alternatywne produkty roślinne, które mają za zadanie naśladować smak i konsystencję produktów pochodzenia zwierzęcego. Wielu z nich upatruje rozwiązania w technologii druku 3D w celu rozwiązania problemu z teksturą pokarmu. Izraelska firma Jet Eat rozpoczęła niedawno testy swoich wydrukowanych 3D, wegańskich steków.
Eshchar Ben Shitrit jest dyrektorem generalnym i współzałożycielem Jet Eat w Izraelu. Eshchar jest strategiem technologicznym w ciągu dnia, a smakoszem w nocy. Po pracy nad drukiem cyfrowym HP Indigo i cyfrowym wykańczaniem + modelowaniem 3D w systemie Highcon, zaczął realizować swoje życiowe marzenie – umożliwiając drukowanie żywności. Łącząc pasję do innowacji i obsesję na punkcie żywności, Jet Eat ma na celu zmianę sposobu, w jaki ludzie przygotowują, przeżywają i dzielą się jedzeniem.
Zobacz także: Perfect Day – wegańskie mleko, które powstaje z udziałem biodrukarki 3D
„Mięso charakteryzuje się czterema składnikami: mięsem, tłuszczem w nim zawartym, mioglobiną i tkanką łączną. Powieliliśmy, za pomocą naszej drukarki 3D i precyzyjnych receptur, złożoną matrycę, którą jest mięso „.
Zobacz także: Koreańscy naukowcy pracują nad spersonalizowaną żywnością 3D
Jet Eat został założony na początku 2018 roku i obecnie liczy pięciu pracowników. Młody start – up pozyskał środki na rozwój od aniołów biznesu. Obecnie pracuje nad inwestycją typu „seed round”, której celem jest wprowadzenie produktu na rynek do roku 2020. Wcześniej w tym roku firma uczestniczyła w czteromiesięcznym programie akceleracyjnym, uruchomionym przez Europejski Instytut Innowacja i Technologii (EIT).
Źródło: 3ders.org
One thought on “Start – up Jet Eat, testuje drukowane 3D, wegańskie steki”