Start – up Jet Eat, testuje drukowane 3D, wegańskie steki

Start – up Jet Eat, testuje drukowane 3D, wegańskie steki

Wraz ze wzrostem spożycia mięsa, wzrastają też wysiłki badaczy, tworzących alternatywne produkty roślinne, które mają za zadanie naśladować smak i konsystencję produktów pochodzenia zwierzęcego. Wielu z nich upatruje rozwiązania w technologii druku 3D w celu rozwiązania problemu z teksturą pokarmu. Izraelska firma Jet Eat rozpoczęła niedawno testy swoich wydrukowanych 3D, wegańskich steków.

Eshchar Ben Shitrit jest dyrektorem generalnym i współzałożycielem Jet Eat w Izraelu. Eshchar jest strategiem technologicznym w ciągu dnia, a smakoszem w nocy. Po pracy nad drukiem cyfrowym HP Indigo i cyfrowym wykańczaniem + modelowaniem 3D w systemie Highcon, zaczął realizować swoje życiowe marzenie – umożliwiając drukowanie żywności. Łącząc pasję do innowacji i obsesję na punkcie żywności, Jet Eat ma na celu zmianę sposobu, w jaki ludzie przygotowują, przeżywają i dzielą się jedzeniem.

Zobacz także: Perfect Day – wegańskie mleko, które powstaje z udziałem biodrukarki 3D

Start - up Jet Eat, testuje drukowane 3D, wegańskie steki

zaprojektujemy szkolenie z druku 3d dla twojej firmy

„Mięso charakteryzuje się czterema składnikami: mięsem, tłuszczem w nim zawartym, mioglobiną i tkanką łączną. Powieliliśmy, za pomocą naszej drukarki 3D i precyzyjnych receptur, złożoną matrycę, którą jest mięso „.

Zobacz także: Koreańscy naukowcy pracują nad spersonalizowaną żywnością 3D

Start - up Jet Eat, testuje drukowane 3D, wegańskie steki 1

Jet Eat został założony na początku 2018 roku i obecnie liczy pięciu pracowników. Młody start – up pozyskał środki na rozwój od aniołów biznesu. Obecnie pracuje nad inwestycją typu „seed round”, której celem jest wprowadzenie produktu na rynek do roku 2020. Wcześniej w tym roku firma uczestniczyła w czteromiesięcznym programie akceleracyjnym, uruchomionym przez Europejski Instytut Innowacja i Technologii (EIT).

 

Źródło: 3ders.org

 



Nowymi technologiami interesuje się od kilku lat. W Rabbit Form zajmuje się m.in. działaniami z obszaru PR. Prywatnie jest także entuzjastką muzyki, kultury włoskiej, sztuki kulinarnej, jazdy na nartach i snowboardzie.