Księżyc po bolońsku. Tradycyjna pasta vs. druk 3D

Księżyc po bolońsku. Tradycyjna pasta vs. druk 3D

Penne, Pappardelle, Tagliatelle. Czy królowie makaronów mogą drżeć w obawie przed detronizacją? Ich pozycją trudno będzie zachwiać, ale okazuje się, że makaronowa tradycja czuje już na plecach oddech nowoczesnych technologii druk 3D.

O tym, że food printing i pasta to kompozycja dość sensowna przekonanych było wielu. Mimo to ogłoszony przez Barillę, światowego lidera w produkcji makaronu, konkurs na projekt kluski przeznaczonej do druku spotkał się z tak dużym zaskoczeniem, że niektórzy podejrzewali wręcz kaczkę dziennikarską.

Inicjatywa Barilli okazała się jednak faktem. Do pilotowanego przez Thingarage (włoską platformę crowdsourcingową, stworzoną na potrzeby wzornictwa przemysłowego) konkursu stanęło ponad 530 projektantów z ponad 20 krajów, wśród których przeważali Włosi, Amerykanie, Holendrzy Francuzi i Niemcy. Dla wielu z nich była to pierwsza próba zmierzenia się z food designem, ale wszyscy gotowi byli zrewolucjonizować formę jednego z najpopularniejszych produktów żywnościowych naszego globu. Wyzwanie nie lada w końcu historia makaronu na Starym Kontynencie sięga co najmniej czasów Marco Polo, a niektóre źródła wskazują nawet, że jego obecność w menu Europejczyka zaznaczyła się już dużo wcześniej.

printeat_contest

Kapitule konkursu przedstawiono 216 projektów, których autorzy włożyli maksimum twórczego wysiłku, aby przekierować sposób myślenia o makaronie na inny niż tradycyjny. Zdaniem jury najlepiej poradzili sobie z tym Loris Tupin, francuski projektant przemysłowy z Maxilly sur Léman, Danilo Spiga i Luis Fraguarda, projektancki team z Cagliari oraz Alessandro Carbine, włoski designer reprezentujący paryskie Studio Abaco.

zaprojektujemy szkolenie z druku 3d dla twojej firmy

Projekt Tupin cieszy oko. Jego makaron o wdzięcznej nazwie Rosa wprost rozkwita po wrzuceniu do wrzątku i nie jest to żadna poetycka metafora lecz fakt po zetknięciu z gorącą wodą zaprojektowana przez Francuza kluska z pąka przemienia się w rozwinięty kwiat róży. Pomysłowe? Bez wątpienia.

Barilla „Rosa”- makaron rozkwitający w gorącej wodzie

Drugi z nagrodzonych projektów to ”Vortipa” – przedstawiona przez Włochów koncepcja to makaron nawiązujący do morfologii wiru, który odwrócony do góry nogami może uchodzić za model bożonarodzeniowego drzewka. Gdyby jego produkcja stała się faktem, znaczną grupę jego amatorów stanowiliby z pewnością smakosze makaronów wypełnionych sosem.

Trzeci z docenionych projektów to Luna. Pomysł Carbine przypadł mi do gustu najbardziej. To trójwymiarowy model księżyca z uwzględnionymi kraterami, dzięki którym interakcja kluska-sos ma zyskać na intensywności. Atrakcyjne wizualnie, a do tego sos wypełniający szczelnie wnętrze krągłej kluski…kubki smakowe faktycznie powinny być usatysfakcjonowane.

„Vortipa”, makaron nawiązujący do morfologii wiru

– Kreacja przy użyciu zaawansowanych technik produkcyjnych i cyfrowego druku 3D oznacza inteligentne rozszerzenie granic produkcji przemysłowej – powiedział Antonello Balestrieri, CEO we Thingarage. – Rezultaty, jakimi został zwieńczony twórczy wysiłek projektantów biorących udział w wyzwaniu Barilli, budzą wręcz ekscytację. Zadanie, które przed nimi postawiono, doczekało się najlepszej interpretacji z możliwych, a stworzone projekty mają szansę torować drogę nowoczesnej produkcji i zrównoważonej konsumpcji.

Pomysł Barilli mógł wydawać się dość karkołomny. Po co bowiem zastanawiać się nad nowymi sposobami produkcji makaronu, skoro dotychczasowe, tradycyjne metody nie dość, że są zupełnie pozbawione skomplikowania, to jeszcze powszechnie akceptowalne. Zainteresowanie konkursem oraz różnorodność zgłoszonych projektów dowiodły jednak, że zawsze znajdzie się miejsce dla odkrywania nowych możliwości i alternatywnych sposobów myślenia.

Makaron, który zmienia kształt podczas gotowania czy też miniaturowy księżyc wypełniający się sosem bolońskim być może nigdy nie trafią do masowej produkcji, ale trzeba przyznać, że idee prowadzące do ich zaprojektowania stanowią zupełnie logiczny i sensowny pomysł na wykorzystanie potencjału nowych technologii w stworzeniu zupełnie nowej jakości jednego z najbardziej tradycyjnych produktów. 

Źródło: 3dprintingindustry.com/

Autor: Aleksandra Skimina




2 thoughts on “Księżyc po bolońsku. Tradycyjna pasta vs. druk 3D

Komentowanie jest wyłączone.