Naukowcy z Korei Południowej opracowują nowe, rewolucyjne podejście do żywienia, które wykorzystuje potencjał druku 3D żywności. Nowa platforma może wykorzystywać tę technologię do tworzenia niestandardowych artykułów spożywczych. Zostaną one wykonane przy użyciu podstawowych, sproszkowanych składników, a ich struktury mogą być precyzyjnie kontrolowane na poziomie nano poprzez druk 3D. Umożliwiłoby to dostosowanie produktów żywnościowych do konkretnych potrzeb lub preferencji żywieniowych.
Zobacz także: W Holandii otwiera się pierwsza restauracja z żywnością drukowaną 3D
Prototypowa drukarka 3D stworzona przez Rhee i jego zespół została wykorzystana do wytwarzania produktów spożywczych z mikrostrukturami, które z powodzeniem odtwarzały właściwości fizyczne i nanoskalową fakturę, które zaobserwowano w rzeczywistych, codziennych próbkach żywności. Drukuje on w podobny sposób, jak robi to zwykła drukarka 3D FDM, umieszczając materiały w określonych miejscach, aby stopniowo budować z góry określoną strukturę 3D, warstwa po warstwie. Po pierwsze, materiały spożywcze są rozdrabniane w ultra – niskiej temperaturze blisko -100 stopni Celsjusza. Następnie, mikro materiały spożywcze są rekonstruowane w porowaty materiał w kształcie folii przez natryskiwanie środka wiążącego o optymalnej zawartości wody i warunków ogrzewania.
Zobacz także: Performance, czyli drukowana żywność 3D dla osób starszych
System był również w stanie wykazać zdolność do przekształcania węglowodanów i białek w żywność za pomocą określonych mikrostruktur, które można dostroić w celu kontrolowania tekstury żywności i sposobu wchłaniania żywności przez organizm. Umożliwiłoby to zoptymalizowanie wartości odżywczych lub innych właściwości żywności.
Potencjał druku 3D żywności
Oprócz możliwości indywidualizacji w oparciu o osobiste preferencje i korzyści zdrowotne, wynikające ze zwiększonej kontroli nad właściwościami odżywczymi żywności, istnieje wiele innych rzeczy, które mogą pomóc w drukowaniu żywności 3D. Odpady żywnościowe stanowią coraz większy obszar zainteresowania, ponieważ obecne wysokie poziomy produkcji masowej są nieefektywne i niezrównoważone. Drukowanie w 3D niestandardowych artykułów spożywczych zgodnie z konkretnymi projektami cyfrowymi radykalnie zmniejszyłoby ilość odpadów i mogłoby być przeprowadzone na skalę przemysłową.
Produkcja żywności na żądanie przy użyciu technologii druku 3D również zmniejszyłaby koszty związane z przechowywaniem i transportem. Tego rodzaju usprawnienia logistyczne pomagałyby zaspokoić potrzeby żywieniowe rosnącej populacji, szczególnie w krajach rozwijających się.
Wszystkie te kwestie motywują Rhee i jego zespół do prowadzenia dalszych badań. „Jesteśmy dopiero na wczesnym etapie, ale uważamy, że nasze badania przeniosą drukowanie żywności trójwymiarowej na wyższy poziom” -powiedział. „Kontynuujemy optymalizację naszej technologii druku 3D, aby tworzyć niestandardowe materiały spożywcze i produkty, które wykazują dłuższą żywotność.”
Autor: Milena Piskorz
Źródło: 3ders org