Włoski badacz, Giuseppe Scionti, opracowuje wegetariańską żywność drukowaną 3D

Włoski badacz, Giuseppe Scionti, opracowuje wegetariańską żywność drukowaną 3D

Włoski badacz, Giuseppe Scionti, opracowuje bezmięsną żywność drukowaną 3D, przy użyciu proszku proteinowego z ryżu, grochu oraz wodorostów. Jego celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych pochodzących od zwierząt gospodarskich, co stanowi 14,5% całkowitej emisji gazów cieplarnianych spowodowanych przez człowieka.

Barcelona jest światowym centrum badań nad haute cuisine i drukiem 3D. Teraz naukowiec Giuseppe Scionti, połączył oba elementy, tworząc alternatywę dla mięsa, które można wydrukować na specjalnie zaprojektowanej drukarce 3D. Jego „steki” są w całości wykonane z roślinnych składników i mają za zadanie imitować teksturę mięsa. Scionti umieszcza w drukarce 3D strzykawkę z „roślinną pastą w kolorze słomy”, która następnie zamienia się w coś na kształt makaronowych nitek, które formują się w kształt zaprojektowanego steku.

Zobacz także: W Holandii otwiera się pierwsza restauracja z żywnością drukowaną 3D

Włoski badacz, Giuseppe Scionti, opracowuje wegetariańską żywność drukowaną 3D

zaprojektujemy szkolenie z druku 3d dla twojej firmy

Zobacz także: Koreańscy naukowcy pracują nad spersonalizowaną żywnością 3D

Maszyna może wyprodukować 100 g surowego steka w 30 do 50 minut. Scionti opracował także substytut kurczaków, używając drukarki 3D do stworzenia czegoś, co nazywa „kurczakiem z roślin włóknistych”. Autor nietypowego pomysłu zaznaczył również, że już zwrócił się do właścicieli restauracji o sprzedaż swojej wegetariańskiej żywności klientom. Jego celem jest zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych pochodzących od zwierząt gospodarskich, co stanowi 14,5% całkowitej emisji gazów cieplarnianych spowodowanych przez człowieka.

Włoski badacz, Giuseppe Scionti, opracowuje wegetariańską żywność drukowaną 3D 1

Źródło: elpais.com

„Smak pierwszych prototypów jest dobry, ale nie przypomina jeszcze smaku zwierzęcego mięsa. Nie martwi mnie to jednak, ponieważ technologie służące do naśladowania smaku mięsa zwierzęcego zostały już opracowane w ostatnich latach, podczas gdy głównym wyzwaniem dla mnie było uzyskanie konsystencji przypominającej mięso, które nie zostało jeszcze wynalezione.”- powiedział Giuseppe Scionti

Włoski badacz, Giuseppe Scionti, opracowuje wegetariańską żywność drukowaną 3D 2

Wszystkie użyte składniki były pochodzenia roślinnego, wolnego od GMO i zatwierdzone do użytku spożywczego w dowolnym miejscu na świecie. Docelowy plan zakłada produkcję około 100 g mięsa roślinnego w czasie od 5 do 10 minut, kosztem mniej niż 50 centów.

„Zbliżamy się do osiągnięcia prognozy Churchilla z 1931 roku, który powiedział, że „unikniemy absurdu, jakim jest hodowanie całego kurczaka w celu zjedzenia piersi lub skrzydła poprzez hodowlę tych części osobno”- dodał naukowiec.

 

Źródło: dailymail.co.uk; elpais.com

 

 



Nowymi technologiami interesuje się od kilku lat. W Rabbit Form zajmuje się m.in. działaniami z obszaru PR. Prywatnie jest także entuzjastką muzyki, kultury włoskiej, sztuki kulinarnej, jazdy na nartach i snowboardzie.