Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois (USA), zbudowali nowy rodzaj drukarki 3D, umożliwiającej drukowanie złożonych struktur biologicznych z cukru.
Drukowanie materiałem, takim jak cukier brzmi być może nieco dziwnie. Techniczna trudność używania cukru w druku 3D, związana jest najczęściej z jego krystalizacją. Niemniej, zespół badaczy z uniwersytetu w Illinois, stwierdził, że izomalt, rodzaj alkoholu cukrowego używanego do produkcji pastylek na gardło, jest mniej podatny na spalanie lub krystalizację.
Zobacz także: Druk 3D w medycynie, międzynarodowa konferencja Rapid.Tech + FabCon 3.D już 6 czerwca
Aby zapobiec spalaniu lub krystalizacji cukru, naukowcy zbudowali drukarkę 3D, która ma odpowiednią kombinację szczegółów mechanicznych, aby wydrukować stabilne struktury izomaltowe: odpowiednią temperaturę, ciśnienie, aby wytłoczyć materiał z dyszy, średnicę dyszy i dostosowaną prędkość. Po wydrukowaniu, rozpuszczalna w wodzie, biodegradowalna struktura szklistego cukru może znaleźć zastosowanie w inżynierii biomedycznej, badaniach nad rakiem i wytwarzaniu urządzeń.
„Taki rodzaj drukowania 3D, pozwala badaczom tworzyć cienkie rurki o przekrojach kołowych, których nie można by uzyskać za pomocą konwencjonalnego druku 3D z polimerem”- powiedział Rohit Bhargava, współtwórca urządzenia.
Kiedy cukier się rozpuszcza, pozostawia szereg połączonych cylindrycznych rur i tuneli, które mogą być używane jak naczynia krwionośne do transportu składników odżywczych w tkankach lub do tworzenia kanałów w urządzeniach mikroprzepływowych.
Zespół pracuje nad opracowaniem specjalnych powłok dla rusztowań, aby kontrolować czas i tempo rozpuszczania się struktur. Mają nadzieję, że pewnego dnia technologia ta może posłużyć do drukowania narządów ludzkich od podstaw.
Źródło: 3ders.org