Aleph Farms, izraelska firma z branży spożywczej, ogłosiła wczoraj, że eksperyment na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej zaowocował pierwszym w historii mięsem hodowanym laboratoryjnie w kosmosie.
Firma Aleph Farms koncentruje się na hodowli „uprawianych steków wołowych” lub hodowaniu całego kawałka prawdziwego, jadalnego mięsa z zaledwie kilku komórek, w tym przypadku sferoidów komórek bydlęcych w laboratorium. Eksperyment w kosmosie polegał na wyhodowaniu kawałka mięsa przez naśladowanie naturalnego procesu regeneracji tkanki mięśniowej krowy.
Zobacz także: Chiny chcą być pierwszym krajem, który zbuduje bazę na Księżycu przy pomocy technologii druku 3D
Aleph Farms współpracował z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions i dwiema amerykańskimi firmami z branży spożywczej w celu przetestowania tej metody w kosmosie. Eksperyment odbył się przy pomocy biodrukarki 3D. Biodruk 3D to proces w którym biomateriały, takie jak komórki zwierzęce, są mieszane z czynnikami wzrostu i „bio-tuszem” i są drukowane w strukturę warstwową. W tym przypadku powstała struktura jest kawałkiem tkanki mięśniowej.
Zobacz także: Genius: 100 Visions Of The Future jest pierwszą książką, drukowaną 3D w kosmosie
Mimo tego, że proces biodruku 3D przeszedł wcześniejsze testy na Ziemii w celu produkcji tkanki chrzęstnej, działa on nieco inaczej w kosmosie. „Dojrzewanie narządów i tkanek poddanych biodrukowi w zerowej grawitacji przebiega znacznie szybciej niż w warunkach grawitacji ziemskiej. Tkanka jest drukowana ze wszystkich stron jednocześnie, jak tworzenie śnieżki, podczas gdy większość innych biodrukarek tworzy ją warstwa po warstwie. Na Ziemii komórki zawsze spadają w dół. Przy zerowej grawitacji zawieszają się w przestrzeni i przeszkadzają tylko sobie nawzajem. Drukowanie warstwa po warstwie przy grawitacji wymaga konstrukcji wsporczej. Drukowanie w zerowej grawitacji pozwala na tworzenie tkanki tylko z materiału komórkowego, bez żadnego pośredniego wsparcia”- powiedział Yoav Reisler, menedżer ds. relacji zewnętrznych w Aleph Farms.
Zgodnie z komunikatem prasowym przesłanym do space.com, powodem, dla którego Aleph Farm dąży do wyprodukowania „mięsa bez konieczności uboju”- jak to opisuje firma – są zmiany klimatu. Hodowla zwierząt, jak zauważono w sprawozdaniu specjalnym Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu 2019, wymagającym ogromnych ilości wody i energii, w znaczący sposób przyczynia się do zmian klimatu.
Źródło: space.com